Tai Chi & Chi Kung

Tai Chi en Chi Kung helpen je gezond te blijven en met de hectiek van deze tijd om te gaan.

Wat zijn Tai Chi en Chi Kung?

Tai Chi en Chi Kung zijn eeuwenoude Chinese bewegingsleren: Chinezen keken 5000 jaar geleden al naar welke soorten bewegingen de mens gezond houden. Tai Chi en Chi Kung zijn gebaseerd op het Taoïstische principe van Yin en Yang: spanning – ontspanning, vol — leeg, aarde – hemel, vrouwelijk — mannelijk. Tai Chi wordt bij Tai Chi Doesburg onderwezen als een lichaamsgerichte vorm van meditatie: met volledig bewustzijn maak je langzame en vloeiende bewegingen volgens een vast patroon. Met aandacht en het veelvuldig doorlopen van de patronen leer je de Tai Chi Vorm.

Chi Kung is de verzamelnaam voor ontelbare oefeningen die adem en lichaamsbeweging combineren met meditatie, bewustzijn en aandacht. Bij Tai Chi Doesburg wordt Chi Kung gebruikt om de overgang te maken van het dagelijks leven naar de meditatieve staat waarin je dan Tai Chi beoefent.

Waarom Tai Chi en Chi Kung?

We leven in een gespannen en hectische tijd, waarin niemand onderuit kan. Tai Chi en Chi Kung behoren tot het cultureel erfgoed van de mens dat een praktisch antwoord geeft op het omgaan met spanning, stress, chaos, drukte, dreiging en het hoge tempo van leven. Tai Chi en Chi Kung zijn effectief in het voorkomen van ziekten, hervinden van ontspanning en evenwicht, zowel fysiek als geestelijk. De ademhaling wordt dieper en rustiger.

Voor wie?

Iedereen kan Tai Chi leren. Leeftijd en conditie spelen geen rol. Tot op late leeftijd kun je Tai Chi leren, beoefenen en je voordeel ermee doen. Je hebt wel een lange adem nodig; het is niet gemakkelijk.